Blogg

 Hur bör man leva? Och varför? Hur lyckas man med livsförändringen?

MOTION

Minst ca en timme om dagen. Sedan ungefär 2-3 ggr i veckan bör man motionera på ett lite mer hårt sätt, ta ut sig mer. Man bör göra detta för att inte drabbas av övervikt. Dessutom mår man bra, för musklerna får arbeta och man blir starkare, vilket man efter en tid kommer känna av. Då kan det vara så att man får bättre självkänsla och självförtroende om man känner att man orkar och är stark.

Man kan förhindra sjukdomar, t.ex. högt blodtryck och eller en blodpropp. Även benskörhet, depression och diabetes. För att genom motion har man inte överflödigt fett på kroppen, och då minskar chansen stort att få t.ex. en blodpropp.

Efter att man motionerat (om man tagit ut sig tillräckligt), frigörs ett hormon i kroppen som kallas endorfin. Det gör att man känner sig glad och lycklig. Och känner man sig glad och lycklig är man glad och lycklig, och det är ju bra!

Går man ut och rör sig får man D-vitamin, vilket man behöver för att kroppen ska kunna fungera och prestera.

Det är viktigt att motionera regelbundet. Det är för att man bygger upp och förbättrar konditionen mycket mer om man ”får upp flåset” flera ggr i veckan istället för att gå en 2 timmars promenad 1 gång i veckan, regelbunden träning är bättre, då förbättrar man konditionen mer.

Hur lyckas man med livsförändringen?

Man kan göra ett schema eller en planering, för att få struktur i vardagen och hinna med allt, både kompisar, motion, sömn och skola. Det är även bra att involvera familjemedlemmar eller åtminstone be dem peppa dig. Det kan göra att du orkar kämpa. Du kanske till och med kan be dina föräldrar att säga att ”Om du inte springer nu blir det ingen måndagspeng!”. Då tar du någon den där springturen ganska lätt. 

Att gå och träna med en kompis kan också göra det lättare. Har du lovat en vän att gå på ett danspass med, känns det inte så bra att inte dyka upp. Du kommer förmodligen tvinga dit dig själv. Dessutom är det ofta roligare att träna med en vän! 

KOST

Inom kost är det svårt att lista ut hur man ska hålla sig till en bra matvana och hur man lyckas med det. Vi har försökt leva efter kostcirkeln och försökt få i oss mycket fibrer och protein under en veckas tid.

Man bör få i sig mycket fibrer och näring för att orka dagarna, må bra och känna sig pigg. Om man följer tallriksmodellen får man i sig det man behöver för att orka dagen. En hälsosammare kost kan i sin tur leda till ett mycket hälsosammare liv. När kroppen får i näringsrik mat får man lättare att koncentrera sig, blir mindre trött, man får bättre humör och mindre humörsvängningar och man får också lättare att fortsätta med ett hälsosamt liv eftersom att man får lite motivation av det hela.

För att få motivation kan man t.ex. skriva ner vad man äter. Om man skriver ”Jag åt pannkakor” kanske man känner sig lite mer onyttig än om skulle ätit nyttigt och skrivit ”Jag åt Ceasarsallad”. Man får en helhet av vad man ätit och med tiden kanske lyckas ta bort pannkakor från listan med saker man ätit.

För att lyckas med sina mål måste man ställa krav på sig själv, inte ge upp sina nya matvanor. Man får inte heller ställa för stora krav, man börjar med små krav och tar lite i taget.

För att leva bra fysiskt måste man må bra psykiskt och tvärtemot. Allt runtomkring påverkar kosten eftersom det är en del utav vardagen. Kosten påverkar också vardagen.

”Det är lättare att gå nerför trappor än uppför”

SÖMN

Sömn är bra för mycket olika saker. Genom sömnen laddas kroppen upp med energi. Inom sömnen finns det fyra olika stadier som kallas sömncykler. De fyra olika stadierna kallas: insomningsstadiet, stabil sömn, djup sömn och REM-sömn. Under djupsömnen så återhämtar och bygger kroppen upp sig. Som vanlig tonåring bör du sova ca 9 timmar per natt. Det är viktigt att sova för din utveckling för att under natten så produceras stora mängder hormoner under puberteten. Om du sover bra så orkar du mer och kan prestera och koncentrera dig bättre i t.ex. skolan. Du orkar mycket mer om du har sovit bra under natten, utan sömn har du ingen ork till någonting. Kroppen är beroende av sömn, hjärnan behöver sömn för att kunna fungera bra.

Om du vill börja gå och lägga dig tidigare för att sova mer antal timmar så får man börja med att ta lite i taget. Om du brukar gå och lägga dig klockan 23.00 så kan du inte helt plötsligt gå och lägga dig klockan 21.00 för då kommer du garanterat inte somna. Du får försöka ta en dag i taget. Först kan man börja med att gå och lägga sig klockan 22.30 istället för 23.00. Sedan tar du en dag i taget och går och lägger dig tidigare och tidigare för varje dag som går. För att komma till ro och somna snabbare på kvällarna så ska man försöka att inte använda mobilen, datorn eller tv:n. Försök att varva ner ett tag innan du ska gå och lägga dig. Ligg inte och prata i telefon och bli upprörd innan du ska sova, för att då är det svårt att komma till ro.

Sov gott!

KOST+SÖMN+MOTION

Följ kostcirkeln som passar din egen nivå beroende på hur aktiv du är under dagarna. Man ska sova som ungdom minst 9 timmar varje dag, för mycket sömn kan få dig att känna lathet och slöhet. Medan för lite sömn kan få dig att inte orka koncentrera dig under dagen. Undvik även onödigt socker som finns i bland annat kakor och godis. Motion är också viktigt, 1 timma aktiv rörelse varje dag är mycket bra för en bra hälsa. För att komma igång med träningen så kan det vara bra att sätta upp ett schema och ett mål. Men om du sätter för svåra mål så kan det vara jobbigt att klara dem och då får du inte lika mycket motivation. Träningen ska gradvist öka lite hela tiden men du ska inte sätta för svåra mål i början eller träna för mycket och för snabbt för då kan man få svåra skador. Om man tycker att det är jobbigt att motionera kan man få med en kompis att träna med som ger sällskap och peppning. Varför man bör leva på det här sättet är eftersom att man mår bättre i vardagen och kommer även att få ett längre och hälsosammare liv och minska risken för hjärtsjukdomar. 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)